Najčešća pitanja

Pronađite odgovore na neka od najčešćih pitanja koja interesuju moje klijente

Šta mogu očekivati od sastanka sa nutricionistom?

Tokom sastanka ćete biti u prilici da iznesete svoje razloge zbog kojih ste se obratili nutricionisti i tokom kojeg će nutricionista sa vama obaviti detaljnu nutricionističku procenu, na osnovu koje će dati svoje preporuke,  odnosno odrediti protokol u skladu sa Vašim potrebama i stanjem.

Protokol uključuje izradu personalizovanog jelovnika, što znači da je jelovnik napravljen u skladu samo sa Vašim jedinstvanim potrebama.

Da li jelovnik koji će mi odrediti nutricionista podrazumeva gladovanje?

Ne.

Nasuprot tome, Vaš plan ishrane podrazumeva dobro izbalansirane obroke, koji će uključiti  jednostavne i ukusne obroke, a koji za posledicu nikako neće imati gladovanje.

Da li će moj jelovnik biti zasnovan na „TRAVAMA I SEMENKAMA“ i vegetarijanskoj ishrani?

Apsolutno ne.

Tokom izrade plana ishrane od velikog je značaja Vaš način ishrane, odnosno na kojoj vrsti namirnica  se zasniva vaša ishrana.

Ovo što nutricionista može da preporuči jeste učestalost određenih namirnica ali i izbegavanje određenih namirnica koje pripadaju grupi procesuiranih i rafinisanih namirnica.

Odlučio sam da pređem na vegetarijanski način ishrane ili sam već vegetarijanac. Da li vam se mogu obratiti?

Naravno. Ono što je jako bitno kod vegetarijanske ishrane je pravilno kombinovanje namirnica koje najčešće ne obuhvataju unos kompletnih proteina,  a čiji unos je neretko kod ove vrste ishrane zapostavljen, što može dovesti do određenih zdravstvenih problema. Takođe, pravilna ishrana i kod vegetarijanaca mora biti dobro i pravilno izbalansirana. Zbog toga što ovaj način ishrane ne predstavlja tradicionalni način ishrane u našoj kulturi, ali poslednjih godina  raste broj ljudi koji se opredeljuju da pređu na vegetarijanski način ishrane, vrlo je važno da vegetarijanska ishrana  bude dobro izbalansirana, i da uključi proporcionalni unos svih makronutrijenta (ugljene hidrate, proteine, masti i vlakna).

Da li mogu kontaktirati nutricionistu van narednog zakazanog termina a već sam dobio plan ishrane?

Apsolutno da. Štaviše, od Vas se očekuje da svaki put kada imate pitanje ili nedoumicu kontaktirate nutricionistu putem e-mejla ili poruke (sms, Viber, Whats-up), kako biste dobili odgovor na pitanje ili pojašnjenje.

Na ovaj način ćete biti u situaciji da izbegnete nedoumice ali i da budete u stanju da dobijete potpunu informaciju, koja je važna prilikom pravilne primene i usvajanja datih preopuka.

Da li radite sa decom?

Apsolutno. Jedan od glavnih ciljeva rada sa decom i tinejdžerima je utemeljenje zdravih prehrambenih navika, kao i edukacija i istovremeni rad sa njima i njihovim roditeljima po pitanju i savetovanja koja se tiče pravilne ishrane.

Lekar mi je rekao da moram da redukujem ishranu, ali mi je potrebno više informacija o pravilnoj i uravnoteženoj ishrani. Da li vam se mogu obratiti?

Odgovor je da.

Vaš lekar je definitivno prva osoba koja ima potpuni uvid u Vašu zdravstvenu istoriju, jedini koji  postavlja medicinsku dijagnozu  i čiji su zdravstveni saveti i preporuke od velikog značaja. Takođe, lekar je jedina osoba koja Vam može prepisati medicinsku terapiju/lekove ili preporučiti uzimanje iste.

Nutricionista Vam može biti od koristi kod određenih stanja koja zahtevaju redukovanu ishranu koja se odnosi na smanjenje nivoa  visokog lošeg holestorola i povećenih triglicerida, ishrane kod  dijabetisa tipa 2, gihta, kod redukovanja telesne težine ali i preventivne ishrane.

Koje preporuke nutricionista ne sme da da pod nikakvim okolnostima?

Nutricionista Vam  može skrenuti pažnju na prehrambene nedostatke i dati savete koji se odnose na pravilnu ishranu. Nutricionista Vam ne može i ne sme pod nikakvim okolnostima preporučiti da prestanete sa uzimanjem medicinske terapije koji je prepisao lekar, ne može i ne sme Vam postavljati medicinsku dijagnozu ili istu osporavati.

Da li mogu da promenim izabrani paket?

Da.

Svaki dogovor je moguć.

10 saveta da lakše izgubite višak kilograma!

Uskoro

Dijeta ne znači da hrana treba da bude bezukusna.

Pogledajte moje najnovije recepte

Pretplatite se na naš video kanal potpuno besplatno

i redovno ćete moći da pratite nove web treninge o zdravoj ishrani